CUTIA bebelușului

CUTIA bebelușului

20 august 2019 Articole


În România, dreptul la sănătate al fiecărui copil este doar o declarație, care este contrazisă, din păcate, de sumbre statistici și realități.

Suntem pe primul loc în topurile negative din Europa referitoare la starea de sănătate a populației. Ne ”lăudăm” cu cea mai ridicată rată a mortalității infantile, care, dincolo de procente – 7,3 la mie – se traduce printr-o tragedie într-o familie la fiecare 6 ore, când un copil mai mic de un an moare! – după cum o arată studiile realizate de organizația Salvați Copiii.

Peste 20.000 de copii prematuri se nasc în fiecare an, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, prematuritatea fiind principala cauză de mortalitate a copiilor nou-născuți.

Numărul mare de nașteri premature este cauzat atât de lipsa educației sexuale în rândul adolescenților, cât și de lipsa educației în perioada prenatală. Malnutriția mamei în timpul sarcinii, infecțiile sau diabetul gestațional nedepistate și monitorizate sunt doar câțiva dintre factorii de risc. Mamele din zona rurală ajung greu sau deloc la medic, iar statisticile arată că 32% dintre nașteri au loc fără niciun control prenatal.

Fruntași suntem și la cezariene – 48% dintre nașteri sunt prin cezariană, iar 34% dintre mamele care au născut prin cezariană nu au alăptat deloc (arată studiul național ”Alăptarea și Nutriția Copilului în Primul An de Viață, realizat în 2016 de Asociația SAMAS și Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu – Rusescu” București). Chiar dacă, în urma campaniilor pro-alăptare și a eforturilor depuse de organizațiile non-guvernamentale, rata de alăptare exclusivă până la 6 luni a crescut la 29,8% (față de 12.6% în anul 2011), majoritatea covârșitoare a mamelor care alăptează în maternități renunță în prima lună după ce au ajuns acasă (arată tot studiul mai sus menționat).

Mii de nou-născuți din România pleacă de la maternitate pentru a ajunge acasă în paturi insalubre, pe care de multe ori le împart cu părinții și chiar cu frați mai mari. 41,7% dintre copii se nasc și trăiesc în sărăcie, iar părinții lor nu au cunoștințele de bază pentru a-i îngriji și a le oferi un bun început în viață.

CUM AJUTĂM

Prin programul CUTIA Bebelușului, Asociația SAMAS le oferă atât un ajutor material mamelor în situații dificile de viață, cât și sprijinul și informațiile de care au nevoie pentru a crește copii sănătoși.

CUTIA Bebelușului a schimbat viața a generații întregi în Finlanda, în cei peste 81 de ani de când programul se desfășoară în această țară, scăzând mortalitatea infantilă, de la 6,5 ‰ la 1,7‰.

În România, programul CUTIA Bebelușului după modelul finlandez este dezvoltat și implementat de Asociația SAMAS în 22 de maternități partenere, din 19 orașe din țară. În faza pilot a proiectului, s-au distribuit 70 de astfel de cutii copiilor născuți pe 1 iunie sau în primele zile ale lunii iunie.

Asistenții sociali din fiecare maternitate sau asistenții comunitari ne-au ajutat să identificăm cazurile sociale din comunitate: familii cu venitul mediu/ membru familie sub 500 lei, victime ale violenței domestice, mame minore, femei în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc).

CUTIA Bebelușului devine pat al bebelușului pentru primele 3-4 luni din viața acestuia și este oferită mamei împreună cu produse de igienă și de îngrijire pentru copil, produse de igienă și îngrijire pentru mamă, produse de îmbrăcăminte 1-3 luni, scutece și jucărie.

Dincolo de acest ajutor material, mama beneficiază de curs de îngrijire a bebelușului și de un curs de consiliere în alăptare, susținute de educatori perinatali SAMAS.

Proiectul CUTIA Bebelușului, demarat în luna iunie, continuă în județul Botoșani, unde în această perioadă, 100 de CUTII, precum și cursurile de educație perinatală sunt oferite mamelor în situații defavorizate din tot județul.

Până la finalul anului 2019, Asociația SAMAS dorește să echipeze și să distribuie 2000 de astfel de cutii în întreaga țară.

 

Achiziționându-ți un bilet la evenimentul La ce să te aștepți – cu Heidi Murkoff, susții și tu, implicit, acest proiect – banii obținuți din vânzarea biletelor se direcționează pentru a putea continua și dezvolta programul și a ajuta mai multe mame și bebeluși din medii defavorizate. Dacă dorești să te implici mai mult în program, poți face o donație direct în contul bancar al SAMAS deschis la BCR – sucursala Dorobanți:
RO98 RNCB 0280 1450 2415 0001

Sau poți dona direct prin sistemul de donații online securizat.

Îți mulțumim pentru sprijin!

2 răspunsuri

  1. […] obținute din vânzarea biletelor se direcționeză către programul social CUTIA Bebelușului, dezvoltat de Asociația […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *